Tervasoudun historiaa

Vuonna2012

Tervasoutu vaala 15.6 klo.9,00 lähtö ,sitä ennen julkistettiin vuoden Tervasoutaja Pekka Oikarinen sai nimityksen vuodeksi ja tynnyri mukaan veneeseen.Sää oli hieno jo aamulla 15c lämpöä ja aurinkoinen . Veneitä lähti 12 kpl. sama määrä kuinedellisenä vuotena. Lähdön merkin antoi seuran juontaja Heikki S. muusikin lomassa soutaja lähtiväöt kohti Oulkua.

Reitillä meni kaikki hyvin osa porukoista vaihtoi miehistöä  ja tuulta oli sopivasti niin että tauko paikoilla sääsket olleet haittana. Siirrot tapahtuivat sujuvasti ja niitten aikana soutajat näuttivat ruoka ja kahvia tauko paikoilla.
Saavuimme hyvissä ajoin Leppiniemeen ja soutajat siirtyivät kävellen tai  bussilla Montan leiri alueelle saunaan ja lohikeitolle.

La. 16.6 klo.9.30 lähtö Muhoksen venesatamasta. Järjestäjillä oli yllätys , kun veneet olivat kuivalla maalla veden laskettua jostai syystä juoksutus oli vähäinen. No järjestäjät saivat veneet siirrettyä venesataman puolelle ennenkuin soutajat saapuivat paikalle. Kesä aamu oli paras tähän asti tyyni ja täysin pilvetön soutajat nauttivat hienosta kesän alusta ja joillakin loma alkoi soudun jälkeen.Soutajat kävivät aamu kahvilla Laitasaaren koululla ja siellä soutajat pääsivät kokemuksia alkutaipaleen osalta kertomaan. Soutu jatku kohti Turkansaarta jossa tarjottiin keittoruokaa ja sillä pitäisi jaksaa soutaa Oulun Tuiranrantaan. Soutajilla oli noin 1 h aikaa levätä ja katsella Turkansaaren nähtävyyksiä jossa näkyi Terva-aika ja tukkilaiisten perinne.

Soutajat saapuivat noin klo.15,00 Tuiraan jossa oli aurinkoisessa säässä runsaasti yleisöä ja soutajien huoltajia. Perinteinen Tervan tarkastus suoritettiin ja todettiin olevan hyvää laatua. Kesän soutu onnistu erinomaisesti järjestelyt ja muut oheistapahtumat ja lopuksi kesän paras ilma tähän asti .

 

 

Vuonna 2008 Soutu soudettiin hyvissä olosuhteissa ei sadettakaan ollut. Joukkuemäärä noin 22 . Soudun päätepiste Oulun Tori.

 

Vuonna 2007 Tervasoutu soudettiin jo 23. kerran, alkuosa soudettiin perjantaina sadekelissä, mutta päivä valkeni jo Luurinmutkan jälkeen aurinkoiseksi. Vastatuuli oli Muhokselta Ouluun saakka melkoinen ja se pani soutajat koville myötävirrasta huolimatta. Mukana oli kaikkiaan 23 venekuntaa, osa näistä tuli mukaan Muhoksen venesatamasta. Kauppatorin rantaan saavuttiin navakan tuulen vuoksi kuitenkin vain hieman aikataulusta myöhässä, noin puolen tunnin verran. Vuoden Tervasoutaja Heikki Saarela toi Tervan tarkastettavaksi Ouluun ja Räkärinä toimi Oulun Puhelimen toimitusjohtaja Risto Siivola sekä Tervaporvarina Utajärven kunnanjohtaja Kyösti Juujärvi. Soutajat antoivat kiitoksensa järjestäjille, kaiken onnistuttua jälleen suunnitelmien mukaan..
 

Vuonna 2006 Tervasoutua soudettiin 22. kerran, jälleen sää oli soutajien puolella ja saimme nauttia Oulujoen upeista maisemista lämpimässä auringon paisteessa. Mukaan oli uskaltautunut tänäkin vuonna useita uusia joukkueita, kaikki ihastelivat kiireetöntä ja hauskaa ilmapiiriä sekä jaksoivat hymyillä ja iloita matkanteosta Oulun Kauppatorin rantaan saakka.

Oulun Kauppatorin rannassa lauantaina vastassamme oli jälleen useita tuhansia vastaanottajia.


Vuonna 2005 Tervasoutu soudettiin 21. kerran Vaala - Oulu tai Muhos - Oulu välilä. Samaan aikaan Oulun kaupunki juhli 400 -vuotista olemassaoloaan. Terva on näytellyt suurta roolia Oulunkin historiassa, nimenomaan se on nostanut kaupungin aikanaan maailmankartalle.

Oulujoki, jonka lohirikkaudet jo muinaisina aikoina houkuttelivat asutusta äärelleen. Viime vuosisadalla tervatienä toiminut joki antoi Kainuulle elämisen keinot ja loi Oulusta maailman johtavan tervakaupungin.


Vuonna 2004 Tervasoutu juhli 20 -vuotista taivaltaan. Juhlasoutu oli merkittävä tervaan liittyvien tapahtumien kannalta. Terva-aiheeseen panostettiin huomattavasti edellisiä vuosia enemmän useiden eri järjestäjien toimesta. Mm. kunnat järjestivät ohjelmaa alueillaan.

Upeimpia tapahtumista olivat aidon tervahaudan polttaminen Oulun torilla ja tervaveneen saapuminen Kuhmosta aidot tervatynnyrit mukanaan. Tervahaudan sytyttäminen Oulun torilla tapahtui 18.6 klo 18.00 ja sytyttäjänä toimi kaupunginjohtaja Kari Nenonen.

Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin myös tervaseminaari. Tervatapahtumien kanssa samanaikaisesti kaupungissa järjestettiin myös TUL:n 85 -vuotisjuhla. Nämä kaksi tapahtumaa toivat paikalle todella runsaasti yleisöä viikonlopun kuluessa.

© Oulun Kilpaveljet ry
Design by MMK
Enhanced by IT-Parkki